baan passend

Past dit werk wel bij mij?

Werkstress komt voor bij ongeveer 1 miljoen Nederlanders en heeft verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk, slechte sfeer of slechte werkomstandigheden. Heb je werkstress, lees dan vooral ook de pagina waarin we dieper ingaan op de oorzaken van werkstress en oplossingen bij werkstress.

In dit artikel wordt specifiek ingegaan op werkstress die wordt veroorzaakt door een mismatch tussen werknemer en het werk. Je leest hoe je kunt beoordelen of het werk nog past bij jouw talenten en ambities. Ook lees je wanneer het tijd is om uit te kijken naar ander werk.

Hieronder lees je:

Heb ik wel het juiste werk?

Als je twijfelt of deze baan wel bij je past, en of je wel het juiste werk doet, dan is het verstandig om op een rustige manier na te gaan of deze baan bij je past. Hieronder hebben wij een stappenplan dat je kunt gebruiken, zodat je geen onverhoopte beslissingen maakt.

Twijfel over mijn werk: wat te doen

Hieronder hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet die je kan volgen bij twijfel over je werk. Gebruik de stappen om meer helderheid voor jezelf te krijgen. Voordat we met stap 1 beginnen nog drie opmerkingen:

Als eerste: neem geen overhaaste beslissingen en zeg je werk niet zomaar op. Zeker wanneer je een vast contract heb, is ontslag nemen vaak geen goed idee. Maar ook bij een tijdelijk contract is het verstandig om geen rustig te blijven.

Ten tweede: Mocht je erg veel stress hebben en niet weten of je het nog langer volhoudt op je werk: zeg ook dan je werk niet op. Doe in deze situatie onze test voor overspannenheid en onze test voor burn-out. Wanneer je veel stress hebt, overspannen bent of een burn-out hebt, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Ten derde: Niemand is 100% tevreden over zijn of haar werk. Er zijn altijd minder leuke aspecten aan het werk of minder leuke dagen. Probeer naar alle positieve en negatieve punten van je baan te kijken, en niet alleen naar negatieve punten of een slechte week.

Stappenplan bij twijfel over je werk

Volg de onderstaande stappen om meer inzicht te krijgen in of jouw werk past bij jou. Je krijgt een beeld van welke taken je wel/niet leuk vindt en of jouw talenten voldoende aan bod komen in het werk.

Stap 1 Goede en slechte punten

Maak een lijst met alle positieve en negatieve aspecten van jouw werk en schrijf deze punten heel specifiek op. Denk breed, dus neem ook een goede reistijd mee, een fijn gebouw, weinig contact met klanten, die leuke collega, auto van de zaak etc.

Stap 2 Dagboek

Houd 2 weken lang per dag alle taken bij. Geef vervolgens per dag iedere taak een cijfer tussen de 1 en de 10. Denk aan

 • vergaderen
 • leidinggeven / trainen / lesgeven
 • nieuwe systemen ontwerpen
 • plannen
 • informatie verzamelen / bijhouden / verbeteren
 • klanten terugbellen
 • verkopen
 • administratie bijhouden
 • contact met klanten / patiënten / cliënten
 • onderzoek doen

Na 2 weken heb je een goed overzicht van wat je wel / niet leuk vindt aan je werk. Vaak komen hier verrassende resultaten uit.

Stap 3 Unieke kwaliteiten

Schrijf op wat jouw unieke kwaliteiten en goede eigenschappen zijn? Maak je daar in je baan voldoende gebruik van?

Stap 4 Balans opmaken

Nadat je stap 1 tot en met stap 3 hebt afgerond, kun je een patroon zien.

a. je baan heeft een flink aantal negatieve én positieve aspecten. Jouw talenten worden niet altijd goed gebruikt.

b. je vindt je baan eigenlijk leuker dan je dacht en je was teveel gefocust op de negatieve punten. Jouw talenten worden overwegend gebruikt.

c. je vindt meer dan 70% van de taken niet leuk en je kunt eigenlijk maar weinig positieve punten opnoemen. Van jouw talenten wordt meestal geen gebruik gemaakt.

De uitkomst: past deze baan bij jou?

Heb je optie b? Dan valt het eigenlijk wel mee: de baan past redelijk tot goed bij je. Probeer te focussen op de goede aspecten van je werk en kijk of je de paar negatieve aspecten kunt veranderen.

Heb je optie a? Dan is het zaak om na te gaan of je je werk geleidelijk kunt veranderen. Dit wordt job crafting genoemd, het langzaam aanpassen van je baan zodat je baan beter bij je past. Bijvoorbeeld door aan je leidinggevende te vragen of bepaalde taken bij jou weggehaald kunnen worden en of je er andere taken voor terug kunt krijgen. Er is soms meer mogelijk dan je denkt.

Bij optie c is er eigenlijk maar weinig wat je leuk vindt aan je werk. Denk goed na, eventueel met een loopbaanbegeleider, wat voor soort werk wel bij je zou passen. Uiteindelijk kom je misschien tot de conclusie dat jij en dit werk geen goede match zijn. Als je geen plezier uit het werk haalt en ook stress krijgt van deze baan, dan is het het beste om naar een ander werk uit te gaan kijken.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Van werk veranderen

Ben je tot de conclusie gekomen dat je werk niet goed bij je past dan is het zaak om naar een nieuw werk te zoeken. Vaak zal je werkgever willen helpen bij het vinden van nieuw werk, zeker als de werkgever ook vindt dat er geen match is en dat er een risico bestaat dat je uitvalt.

Nog een paar tips om stress te voorkomen wanneer je nieuw werk hebt gevonden:

Pauze Als het ook maar enigszins mogelijk is qua tijd en qua geld; zorg ervoor dat er minimaal 2 weken zitten tussen je laatste werkdag bij je oude werk en je nieuwe werkdag bij je nieuwe werk. Zeker als je al geruime tijd last hebt gehad van stress. Het meest slechte scenario is dat je zonder op te laden start met je nieuwe werk.

Netjes afsluiten Laat je oude werk netjes achter. Houd je aan de opzegtermijn, rond je werk goed af, help je opvolger op weg en neem afscheid. Dit is belangrijk omdat:

 • Je er zelf een goed gevoel aan overhoudt (het vervelende gevoel van naar weggaan draag je nog lang met je mee). Sluit deze periode dus om op een fijne en waardige manier af.
 • De wereld klein is, je weet nooit wanneer je mensen van je vorige werk nog tegen gaat komen

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie