werk loslaten werkstress

Werk niet los kunnen laten ’s avonds en slecht slapen

Moeite met loslaten werk en slaapproblemen: vraag en antwoord

Marieke (43 jaar) vraagt: Ik ben soms gestrest op het werk en kan daardoor niet zo goed slapen. Ik vind het moeilijk om uit te schakelen na het werk en kan zo moeilijker genieten van de tijd met mijn gezin. Is dit normaal, of moet ik met iemand praten?  

Antwoord van Marlies (vraag de dr.):  

Beste Marieke,  

Wat vervelend dat je soms gestrest bent door je werk en dat je hierdoor minder kan genieten van je gezin. Dat is geen fijne situatie, dus het is goed dat je je afvraagt of je actie moet ondernemen. Bij het lezen van je vraag vallen mij 2 problemen op:

  • moeite met slapen
  • moeite om het werk los te laten.

Dit zijn duidelijk 2 symptomen van stress.  

Ten eerste noem je dat je stress hebt op je werk. Hierdoor blijf je ook bij thuiskomt nog in de ‘werkstand’ staan. Wat er waarschijnlijk aan de hand is, is het volgende: het lukt je niet goed om te ontspannen thuis, omdat je steeds aan je werk denkt. Het lukt je dan ook niet om je werk los te laten, en de gedachten over je werk blijven malen in je hoofd.

Ten tweede noem je dat je ook problemen hebt mij het slapen. Daardoor ben je overdag waarschijnlijk vermoeidheid. Door de vermoeidheid presteer je minder goed op je werk, waardoor je meer vergissingen gaat maken. Ook lukt het minder goed om overzicht te houden. Hierdoor blijf je ’s avonds onrustig, omdat je je steeds afvraagt of je je werk wel goed hebt gedaan. Dit leidt tot piekeren en een onrustig gevoel, wat je stresslevel weer verhoogt.

Door het piekeren slaap je nog slechter. Op deze manier raak je al snel in een vicieuze cirkel van vermoeidheid, stress en slaaptekort. 

Wat kun je doen? 

Je vraagt of het nodig is om naar de huisarts te gaan. Op basis van jouw informatie kan ik nog niet inschatten of het verstandig is om naar de huisarts te gaan. Hiervoor moet je eigenlijk eerst weten hoe veel stress je hebt. Daarom raad ik aan om onze 3 korte testen te maken: de stresstest, de test voor overspannen zijn en de test voor burn-out, zodat je zelf een inschatting kan maken hoe hoog jouw stresslevels zijn. Op basis hiervan kun je beter inschatten of je een afspraak bij de huisarts moet maken.  

Moeite met werk loslaten:

Het is belangrijk voor jou om na te gaan waar de oorzaak van jouw stress zit. Waarschijnlijk is dit werkstress. Maar werkstress kan verschillende oorzaken hebben: slechte werksfeer, hoge werkdruk, werk dat niet bij jou past etc. Ga daarom na wat de oorzaken zijn van jouw werkstress . Hoe je dat kan doen beschrijven we op de pagina werkdruk en werkstress. We beschrijven op die pagina de belangrijkste oorzaken van werkstress, hoe je werkstress bespreekbaar maakt en hoe je gericht de werkstress kan verminderen.  

Slaapproblemen bij werkstress

Bij slaapproblemen is het ook belangrijk om de oorzaken uit te zoeken en die aan te pakken. Je schrijft dat je slecht slaapt, maar de vraag is of dit vooral door de werkstress komt of dat er meer oorzaken zijn. Het kan ook zo zijn dat de slaapproblemen op zichzelf staan. Wanneer je hier meer over wil lezen, kijk dan op onze pagina over slaapproblemen. Daar vind je ook tips om beter te kunnen slapen. 

Aanraders om verder te lezen:  

Onze pagina over werkdruk en werkstress met oorzaken en oplossingen 

Onze pagina over slaapproblemen: oorzaken en tips om beter te slapen  

Vergeet ook niet de andere oorzaken van stress. Denk aan stress door persoonlijkheidskenmerken / karaktertrekken zoals perfectionisme, faalangst, of hsp of stress door omstandigheden (drukke studie, een druk gezin, verhuizing etc. Vaak spelen meerdere oorzaken een rol. 

Aanraders om je stressniveau te meten: 

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie