stress planning trouwen bruiloft huwelijk trouwdag

5 tips voor stressvrij plannen van je bruiloft

Het plannen en organiseren van een bruiloft staat in de top 10 van meeste stressvolle gebeurtenissen. Hoe kan dat? Want de mooiste dag van je leven plannen zou toch een heerlijke ervaring moeten zijn.

Op Pinterest en online zie je veel ideeën voor jullie huwelijk, van jurken, foto’s tot taart en de perfecte locatie. Misschien heb je je al een voorstelling gemaakt van hoe jouw bruiloft eruit zou zijn, een dag die perfect zou zijn en helemaal voldoet aan je verwachtingen. In de praktijk ligt dat toch net even anders.

In de werkelijkheid is het plannen van een bruiloft helemaal niet zo makkelijk. Het plannen kan chaotisch zijn, vol teleurstellingen en noodzakelijke aanpassingen, en emoties. Lees hier ook meer over waarom je stress krijgt bij ingrijpende gebeurtenissen.

Om te voorkomen dat je stress krijgt bij het plannen van je bruiloft, geven wij 5 tips

  1. Maak een digitaal overzicht
  2. Focus niet op de kleine details 
  3. Wijk niet af van je budget
  4. Houd rekeningen met anderen
  5. Stem af met je aanstaande  

Maak een digitaal overzicht

Zorg ervoor dat je overzicht houdt over je ideeën en to-do’s. Als je geen overzicht hebt, heb je sneller het gevoel dat je geen controle hebt en dat geeft stress! Dankzij technologie, je telefoon is immers altijd binnen handbereik, kun je een goed overzicht houden van je ideeën over je trouwdag.

Er zijn allerlei apps zoals Pinterest (plaatjes) en Keep (maken van to-do lijstjes, opslaan van notities, foto’s en websites) die het leven voor een toekomstige bruid of bruidegom makkelijker maken.

Pinterest Pinterest is een app waarin je beeldmateriaal (foto’s) kunt bekijken en opslaan. Je kunt Pinterest in eerste instantie gebruiken om ideeën op te doen, en om de stijl van je trouwdag te bepalen. Zodra je daarin een keuze hebt gemaakt, kun je pins die bij jouw keus passen, opslaan. Een voorbeeld van onderwerpen waarover je pins kan opslaan:

  • trouwjurk
  • ringen
  • uitnodigingen
  • foto-ideeën
  • taart
  • bedankjes
  • zelf-maak-ideeën
  • boeket
  • bloemen voor op tafel
  • aankleding locatie
plannen bruiloft huwelijk planning trouwdag

Pinterest, gezocht op ‘trouwen’

Keep In deze app kun je van alles opslaan: foto’s die je zelf maakt, ideeën, adressen, websites etc. Ook kun je handige to-do lijstjes maken die je kunt afvinken. In tegenstelling tot Pinterest, werkt Keep meer met tekst. Ook is Keep meer persoonlijk: wat je opslaat is niet zomaar voor andere mensen in te kijken.

Excel Excel wordt door veel bruidsparen gebruikt om de geldzaken rondom de bruiloft bij te houden, zodat je overzicht hebt over budget en kosten. Als je googled op ‘wedding excel budget template’ dan vind je meerdere Excel-voorbeelden (ook wel templates genoemd) die je kunt gebruiken. Het is het meest veilig om alleen de voorbeelden van Microsoft Office te gebruiken (hier vind je een goed voorbeeld van een Excel-bestand voor het budget bij trouwen). Een screenshot van zo’n Excel-bestand zie je hieronder.

budget trouwen excel huwelijk trouwdag bruiloft

Meest gelezen

Vraag de dr.

Focus niet op de kleine details

Het zijn vaak de kleine dingen die het bruidspaar stress bezorgt, en dan vooral in de laatste dagen voor de bruiloft. De schoenen van de bruidsmeisjes zijn toch net niet precies de goede kleur, de getuigen blijken zich niet aan de dresscode te hebben gehouden, er is regen voorspeld etc.

Maar, en dat is belangrijk, in het grote geheel der dingen zijn deze details helemaal niet belangrijk. Het valt uiteindelijk niemand op dat de taart scheef staat, of dat de riem en de schoenen van de bruidegom een tint van elkaar verschillen. Daar komt bij dat de dag nooit perfect zal verlopen. Al is het maar omdat je altijd afhankelijk bent van anderen en niet over alles controle kunt uitoefenen. Als je verwacht dat alles perfect zal gaan dan word je teleurgesteld en dat zorgt voor stress.

Dit is jullie dag en daarom is het belangrijk dat zulke details jullie dag niet verpesten. Negeer deze kleine dingen, accepteer dat niets perfect is en zorg ervoor dat de stress niet in plaats van het genieten komt op jullie trouwdag.

Wijk niet af van het budget

Je wil je niet in de schulden steken voor je huwelijk. Besteed dus alleen wat je hebt en zorg ervoor dat je genoeg op je spaarrekening overhoudt. Wanneer je over je budget heen gaat, kan dit voor veel spanningen zorgen in je huwelijk. Je zult minder genieten van de dag als je het gevoel hebt dat je het eigenlijk niet kunt betalen. Daarnaast zul je moeten besparen in de eerste jaren na de trouwdag, wat ervoor zorgt dat je met een minder positief gevoel terugkijkt op je bruiloft. Dus: om stress te voorkomen stel je samen van tevoren vast wat je kunt uitgeven. Daar stem je je bruiloft op af.

Kijk alleen binnen je budget

Maak niet de fout in je enthousiasme te dure keuzes te maken, bijvoorbeeld voor de jurk en de locatie. Neem voordat je gaat shoppen eerst je budget door. Wanneer je een klein budget hebt, kun je op Pinterest zoeken naar ‘budget wedding’ om te voorkomen dat je alleen maar perfecte bruiloften ziet met een te hoog prijskaartje.

Kijk alleen naar zaken die binnen jouw budget vallen, want het is erg zuur als je eenmaal verliefd bent geworden op een luxe jurk en later met minder genoegen moet nemen. Door niet naar jurken te kijken die buiten je budget vallen, bescherm je jezelf hier tegen. Wat natuurlijk wél kan is een duurdere jurk in de uitverkoop kopen, of tweedehands. Zo heb je wel de lusten en niet de lasten.

Gemiddelde prijs huwelijk

Maak ook niet de fout door te denken dat de ‘gemiddelde’ prijs van een huwelijk die je overal leest, realistisch is. De gemiddelde prijs wordt snel heel hoog als een paar bruidsparen extreem veel uitgeven. De meeste bruidsparen geven minder uit dan het gemiddelde bedrag.

Wat vinden jullie belangrijk

Zorgen over geld is een van de belangrijkste redenen voor stress bij het plannen van een bruiloft. Wees realistisch wat je kan besteden, en pas daar je bruiloft op aan. Kijk waar je geld kunt besparen en vraag je af wat jullie echt belangrijk vinden op de trouwdag (bv. een jurk) en wat niet (bijvoorbeeld de trouwauto of een superdure taart).

Misschien willen jullie wel heel veel zelf doen (een zogenaamde DIY-bruiloft) of houden jullie van een bruiloft met alles erop en eraan. In het laatste geval moet je waarschijnlijk eerst een paar jaar sparen voordat je kan trouwen of heel goed gaan shoppen.

Offertes aanvragen

Door op tijd te beginnen kun je een goed inzicht krijgen in de prijzen die je moet betalen voor locatie, bloemen, kaarten, taart etc. Je hebt dan ook meer keuze binnen jullie budget. Vraag verschillende offertes op en bespaar op die manier, zodat je een mooi feest kunt geven. Durf ook te onderhandelen, je kunt zo veel besparen

Houd rekening met anderen

Als je zelf enthousiast bent over je aanstaande trouwdag dan wil je dit misschien delen met je omgeving. Dat kun je snel en eenvoudig doen als je gebruik maakt van social media (Pinterest, Facebook).

Maar houd er dan wel rekening mee, dat niet iedereen net zo enthousiast is over jouw keuzes. Omdat het jouw dag is, je er persoonlijk bij betrokken bent en het jouw keuzes zijn, kan kritiek of goedbedoeld advies heel vervelend of pijnlijk zijn.

Hoe zorg je ervoor dat je hiervan geen stress krijgt?

Onthoud: het is jullie trouwdag

Het wordt júllie trouwdag en deze dag is waarschijnlijk jullie topprioriteit dit jaar. Maak dan ook vooral belangrijk wat je er zelf van vindt en veel minder wat anderen er van vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan; maar probeer dit zoveel mogelijk voor ogen te houden.

Omdat het leven van jouw omgeving gewoon doorgaat, zul je ook misschien minder enthousiaste reacties krijgen dan je hebt gehoopt. Dit is normaal. Leuk als mensen positief reageren, maar maak het allemaal niet te belangrijk.

Praten is zilver, zwijgen is goud

Heb je familie of vrienden die scheutig zijn met kritiek en goedbedoelde adviezen? (Schoon)ouders met een duidelijke opinie en ‘hoe het hoort’? Dat kan zeker voor stress zorgen! Een gouden tip: praat dan met deze mensen niet teveel over je plannen. Hoe minder je uit jezelf vertelt, hoe minder kritiek er kan komen. Blijf wat op de vlakte en geef aan dat je ook niet teveel wilt verklappen, het moet immers ook een verrassing blijven.

Houd de relaties met anderen goed

Het is niet voor niks dat de meeste vragen in adviesrubrieken gaan over problemen rondom bruiloften. Aan de ene kant is het bruidspaar hard aan het werk om er een perfecte dag van te maken, een echt hoogtepunt van hun leven. Aan de andere kant weet het bruidspaar niet goed hoe ze moeten omgaan met de mensen om hen heen die soms logische opmerkingen hebben of juist heel rare verzoeken heeft.

(Schoon)ouders nemen hierin een speciale plaats in. Het is een aardig gebaar van jullie kant wanneer jullie een beetje toegeven, als dat kan. Hiermee houd je de relatie goed en dit zorgt later voor minder stress. Je laat hiermee je goede wil zien, maar geef ook grenzen aan. Als vuistregels wordt in de meeste adviesrubrieken gesteld:

1. geef een beetje toe aan (schoon)ouders waar dat kan

2. degene om wiens familie het gaat, brengt de boodschap over

Dus wanneer jouw toekomstig schoonmoeder een bepaalde wens heeft die wat buitensporig is, dan is het aan jouw partner om dit met haar te gaan bespreken. Jouw partner vertelt op een rustige manier wat jullie als bruidspaar graag willen, maar dat jullie ook inzien waarom zij die wens heeft. Als het kan, geven jullie een beetje toe. Dit om de sfeer goed te houden en de toekomstige relatie niet op het spel te zetten. Idem dito voor jouw eigen ouders.

Stem af met je aanstaande.

De trouwdag is voor jou belangrijk. Daarom wil je de bruiloft zo perfect mogelijk, maar wat nu als je partner echt andere ideeën heeft over de invulling van de bruiloft? Belangrijk is dat je regelmatig afstemt of jullie nog op een lijn zitten. Dit is helemaal van belang als het plannen en organiseren door een persoon wordt gedaan. Door belangrijke beslissingen samen te nemen, voorkom je dat de een aan een bepaald idee gaat wennen, waar de ander het niet mee eens is.

Een aantal beruchte stressveroorzakers, omdat ze voor onenigheid kunnen zorgen, zijn:

 • ouders en (schoon)ouders die zich bemoeien met de bruiloft (gastenlijst, jurk, wie wordt getuige etc.)
 • gescheiden ouders met hun nieuwe partners
 • de gastenlijst (groot of klein / wel of niet alle familie uitnodigen etc.)
 • verwachtingen rondom getuige / ceremoniemeester zijn

Het laatste wat je wil, is grote conflicten met je aanstaande over dingen die in het grote geheel toch niet zo belangrijk zijn. Het is lastig om daarin een balans te vinden. Stel dat jullie alleen goede vrienden en een deel van jullie familie willen uitnodigen. Jouw (schoon)ouders willen heel graag dat hun 2 beste vrienden, die jouw partner al sinds de geboorte kennen, ook komen. En eigenlijk willen ze ook dat alle neven en nichten uitgenodigd worden omdat ‘dat zo hoort’. Wat doe je dan?

Aan de ene kant wil je niet 50 mensen extra op de gastenlijst, aan de andere kant wil je ook geen ruzie. Probeer wat de gastenlijst betreft compromissen te sluiten. Weeg daarom het belang van dingen af, wat is erger: 2 mensen extra op de gastenlijst en blije (schoon)ouders, of een voor langere tijd verpeste relatie met je (schoon)ouders omdat hun beste vrienden niet mogen komen? Goed om over na te denken en samen in alle rust door te spreken. Tip: probeer eerst de ander te begrijpen voordat je zelf met jouw ideeën/wensen komt.

Naast bovenstaande tips hebben wij nog meer praktische informatie om beter met stress om te gaan of stress te verminderen. 

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie