Oorzaken van stress

Wat zijn de oorzaken van stress. Stress ontstaat nooit zomaar. Er is altijd een oorzaak. Bij ernstige stress of chronische stress is er vrijwel altijd sprake van meerdere oorzaken. Hieronder lees je meer over:

  • Wat is stress
  • Oorzaken door jouw persoonlijkheid
  • Oorzaken door omstandigheden / omgeving
Oorzaken stress

Wat is stress

In het kort: bij stress maakt je lichaam stresshormoon (cortisol) aan. Wanneer de stress overgaat zakt de hoeveelheid stresshormoon weer. Heb je lange tijd stress, dan noemen we dat chronische stress. Bij chronische stress blijft de waarde van stresshormoon in je bloed hoog. Dit is schadelijk voor je lichaam en dit kan uiteindelijk leiden tot overspannen worden of het ontwikkelen van een burn-out. Op aparte pagina’s beschrijven we uitgebreid wat stress is, wat de effecten zijn van chronische stress en wat de symptomen van stress zijn.

Oorzaken van stress

Stress kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Op deze site willen wij jou inzicht geven in waardoor jouw stress wordt veroorzaakt en wat je er aan kunt doen. We richten ons op de meest voorkomende oorzaken en maken hierin onderscheid tussen stress die wordt veroorzaakt door jouw omgeving/omstandigheden en stress die wordt veroorzaakt door jouw persoonlijkheid/karakter.

Vaak zul je verschillende typen oorzaken moeten aanpakken. Niet alleen jouw persoonlijkheid en karakter kunnen je immers gevoeliger maken voor stress. Ook jouw omgeving of omstandigheden spelen een rol bij het ontstaan van stress. Iemand die bijvoorbeeld snel piekert en wat angstig is aangelegd zal sneller stress ervaren. Maar ook iemand die een druk gezin probeert te combineren met een drukke baan en een druk sociaal leven. Als je overspannen bent of een burn-out hebt, dan ligt daar vaak een combinatie van oorzaken aan ten grondslag. Dus vanuit jouw persoonlijkheid en vanuit jouw omgeving.

Overspannenheid en burn-out ontstaan wanneer de klachten van stress te lang genegeerd worden. De situatie loopt dan uit de hand. Je krijgt dan al snel ernstige stress-symptomen: symptomen van overspannenheid en symptomen van burn-out.

Persoonlijkheid

De ene persoon ervaart meer stress dan de ander. Dit kan voor een deel verklaard worden door verschillen in karakter en persoonlijkheid. Mensen die bijvoorbeeld piekeren, gevoeliger of angstiger zijn, ervaren meer stress. Maar ook slaapproblemen leiden tot stress, omdat je dan te weinig uitrust.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van stress, die betrekking hebben op jouw persoon(lijkheid). Als je een oorzaak herkent; lees dan vooral hoe je deze oorzaak kunt aanpakken en stress kunt verminderen. Twijfel je, lees dan ook de pagina. Misschien ben jij bijvoorbeeld wel een perfectionist, zonder dat je het weet.

Omgeving / omstandigheden

Ook door jouw omgeving kun je stress ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een drukke baan of een zware studie. Mensen met een druk gezin (zeker met jonge kinderen) ervaren ook vaker stress.

Soms zijn het ook kortdurende heftige omstandigheden in jouw leven die je stress geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding, een overlijden van een dierbare, of een bruiloft.

Via onderstaande links vind je informatie over de meest voorkomende oorzaken van stress, die worden gecreëerd door jouw omgeving, en hoe je hiermee om kunt gaan.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie