Verminderd afweersysteem door stress

afweer verminderd afweersysteem

Heb je last van stress? Dan heb je een grotere kans om iets op te lopen waardoor je ziek wordt. Uit allerlei wetenschappelijke studies blijkt dat stress zorgt voor veranderingen in je immuunsysteem, de afweer tegen ziektes.

Wetenschappelijk onderzoek naar verminderde afweer en stress

De American Psychology Association heeft verschillende wetenschappelijke studies naar afweer en stress bestudeerd. Zij concludeerden dat de afweer van mensen met langdurige stress verminderd is. Zo hadden studenten in de examenperiode lagere hoeveelheden van cellen die betrokken zijn bij de afweer. Onderzoekers van de Stanford universiteit ontdekten dat kortdurende stress (minuten tot uren) het immuunsysteem juist tijdelijk verbetert. Dat is logisch, omdat stress oorspronkelijk voorkwam bij gevaar (een ongeluk, een gevecht, een roofdier). Een verbeterde immuunreactie kan dan helpen om een infectie bij een verwonding te voorkomen, of een wond sneller te laten helen. Maar langdurige stress triggert het immuunsysteem te lang, waardoor het immuunsysteem slechter gaat werken.

Ziektes voorkomen door stress te verlagen

Zijn er ook onderzoeken gedaan naar hoe je je afweer kunt verhogen in tijden van stress? Ja, uit een van de onderzoeken bleek dat het inzetten van een ontspanningstraining onder studenten met stress de afweer verbeterde, maar alleen bij die studenten die hier serieus mee bezig waren. De studenten die af en toe de training uitvoerden, of helemaal niet, hadden een verminderde afweer in tijden van stress.

Je kunt de kans op ziek worden dus verminderen door stress te verlagen en goede sociale contacten te onderhouden. Lees onze tips om stress te verminderen en ga op zoek naar de oorzaken van jouw stress, zodat je minder snel ziek wordt.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie