Trillend ooglid

Iedereen die wel eens een trillend ooglid heeft gehad (links of rechts) weet dat dit heel vervelend kan zijn. Het kan plotseling opkomen en je weet niet hoe lang het kan duren.

Niet alleen is het heel storend, je kunt ook denken dat het heel zichtbaar voor is anderen. In de volksmond wordt het ook wel een zenuwtrek genoemd en je wilt daar waarschijnlijk niet mee geassocieerd worden. Met die zichtbaarheid valt het overigens heel erg mee, vaak zijn de trillingen subtiel en zien anderen ze niet. In dit stuk lees je:

  • Wat is een trillend ooglid?
  • Oorzaken van een trillend ooglid?
  • Wat kun je doen tegen een trillend ooglid?
trillend ooglid

Wat is een trillend ooglid?

Een trillend ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve hersenzenuw (de nervus facialis). De zenuw geeft signalen naar de spieren in het gezicht en stuurt daarmee de oogleden, de mondhoeken en wangen aan. Een trillend ooglid komt het meeste voor, maar ook andere delen van het gezicht kunnen trillingen vertonen. Er zijn mensen die gedurende langere tijd last hebben van een trillend ooglid, andere hebben het gedurende een korte tijd en ondervinden er vervolgens jaren lang geen hinder meer van.

Wat zijn de oorzaken van een trillend ooglid?

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Bepaal daarom eerst wat de reden is dat jij een trillend ooglid hebt. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken beschreven. Als je weet waarom jouw ooglid trilt, dan kun je gericht werken aan het stoppen hiervan. Soms kunnen kleine aanpassingen in leefstijl al zorgen voor een flinke afname.

1 Stress

De belangrijkste oorzaak van een trillend ooglid is waarschijnlijk stress. Je ziet het ook geregeld in films. Een goed voorbeeld is de chief inspector Dreyfus die heftig begint te knipperen als hij inspector Clouseau ziet in de Pink Panter films. Misschien heb je het zelf ook wel eens gemerkt in tijden van grote stress (bijvoorbeeld als je moet presenteren), dat je niet alle spiertjes in de gezicht onder controle hebt.

2 Vermoeidheid

Een gebrek aan slaap kan een trillend ooglid veroorzaken. Wel is de vraag in hoeverre dit is toe te schrijven aan slaapgebrek of dat stress hieraan ten grondslag ligt. Want door slaapgebrek krijg je meer stress en bij stress slaap je niet goed. Het is hoe dan ook goed om bij vermoeidheid rust in acht te nemen.

3 Cafeïne

De oogzenuw kan ook overprikkeld worden door cafeïne. In koffie zit veel cafeïne, maar ook veel thee drinken kan een effect hebben op een trillend ooglid. Hetzelfde geldt, in nog grotere mate, voor energiedrankjes waaraan veel cafeïne is toegevoegd.

4 Droge ogen

Een ooglid kan gaan trillen door droge ogen. Droge ogen komen naar verhouding wat vaker voor bij oudere mensen en mensen die vaak en lang achter de computer zitten. Ook de atmosfeer kan een grote invloed hebben, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van airconditioning.

5 Vermoeide ogen

Vermoeide ogen kunnen de oogzenuw overprikkelen. Dit komt vooral voor bij langdurig kijken naar een beeldscherm. Maar ook lang een boek lezen kan de ogen al vermoeien.

6 Alcohol en tabak

Van alcohol & tabak wordt vermoed dat het een effect kan hebben op de oogzenuw. Niet helemaal duidelijk is hoe dat komt. Als direct gevolg van de alcohol en tabak, of omdat je als gevolg van deze middelen meer gevoelig bent voor stress en sneller vermoeid bent.

7 Tekort aan vitaminen en mineralen

Uit sommige onderzoeken zou blijken dat er een effect zou kunnen zijn tussen het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen en een trillend ooglid. Vooral een tekort aan magnesium wordt hier genoemd. Dit is echter nog niet bewezen. Ook zou een tekort aan B12 een trillend ooglid kunnen veroorzaken.

8 Aandoening aan hersenen of zenuwen

In zeldzame gevallen ligt de oorzaak in een aandoening aan hersenen of zenuwen. Bijvoorbeeld een aandoening aan een van de gezichtszenuwen.

Wat kun je doen tegen een trillend ooglid

Wat helpt tegen een trillend oog is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Hieronder de belangrijkste tips.

1 Werk aan het verminderen van stress.

Stress is de voornaamste oorzaak van een trillend ooglid. Op de pagina stress verminderen kun je lezen hoe je op korte termijn stress kunt aanpakken (als je incidenteel last hebt van stress). Als je structureel last hebt van stress (chronische stress) dan raden wij jou aan om eerst goed in kaart te brengen waarvan jij stress krijgt en daar gericht aan te werken. Op deze site staan de meest voorkomende oorzaken van stress beschreven en hoe je deze oorzaken kunt aanpakken. We maken hierbij onderscheid tussen stress die wordt veroorzaakt door de omgeving en stress die wordt veroorzaakt door jouw persoon(lijkheid). Vaak liggen een combinatie van factoren ten grondslag aan de stress. Welke van de onderstaande stressveroorzakende factoren herken jij:

Stress veroorzaakt door jouw omgeving:

Stress veroorzaakt door jouw persoon(lijkheid)

2 Werken aan vermoeidheid

Zorg voor meer rust in je leven, dat de batterij is opgeladen. Je kunt dit doen door beter te slapen. Hoe je dat doet lees je bij slaapproblemen.

3 Geef de ogen rust

Als je last hebt van vermoeide ogen; geef je ogen tenminste om de 20 minuten rust, bij computerwerk of het lezen van een boek. Het helpt als je dan, tenminste 30 seconden, kijkt naar een object in de verte. Ook kun je overwegen om een beeldschermbril of computerbril te gaan dragen, als je vaak en lang achter de computer zit.

4 Aanpassen leefstijl

Minder cafeïne, alcohol en tabak kunnen al helpen met stoppen van een trillend ooglid. Probeer een paar weken te minderen of te stoppen en kijk wat er gebeurt. Vind je koffie heel lekker, schakel dan  een tijdje over naar koffie zonder cafeïne. Thee bevat ook cafeïne, maar minder dan koffie.

5 Oogdruppels

Bij droge ogen kunnen oogdruppels heel goed werken. Je kunt deze halen bij een drogist of apotheek. Gebruik oogdruppels zonder conserveermiddel, zoals HyloComod.

6 Masseren

Soms kan het helpen om de oogleden zacht te masseren.

In het merendeel van de gevallen zullen bovenstaande tips een trillend ooglid verhelpen. Mocht dat niet lukken en blijf je lange tijd last houden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie