Hoge bloeddruk door stress

Heb jij een hoge bloeddruk door stress? Hoge bloeddruk (hypertensie, bij een bloeddruk van 140/90 mmHg of hoger) wordt vaak genoemd als een van de schadelijke effecten van stress. Deze hoge bloeddruk kan leiden tot schade in de bloedvaten en in organen, zoals het hart en de nieren.

hoge bloeddruk

Korte bloeddrukstijgingen bij stress

Een hoge bloeddruk door stress? Wetenschappers zijn er nog niet over uit of stress direct voor langdurige hoge bloeddruk zorgt. Wat wel te zien is, is dat stressvolle momenten leiden tot kortdurende stijging van de bloeddruk. Heb je veel van deze stijgingen van de bloeddruk, dan zorgt dit ook voor schade aan de bloedvaten. Net zoals langdurende hoge bloeddruk dat doet.

Stress kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt en gaat piekeren. Dit zorgt voor een stijging in stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen verhogen de bloeddruk.

Oorzaken van hoge bloeddruk

Een aantal algemene oorzaken van hoge bloeddruk zijn:

  • Veel zout eten
  • Te weinig bewegen
  • Overgewicht hebben
  • Alcohol gebruik
  • Roken
  • Langdurig slecht slapen

Mensen met stress gaan vaak slechter voor zichzelf zorgen. Ze gaan meer roken en drinken. Ze eten meer fastfood, bewegen minder en liggen ’s nachts wakker. Stress kan dus ook indirect tot een hoge bloeddruk leiden.

Schade aan bloedvaten door hoge bloeddruk

De meeste mensen met hoge bloeddruk merken hier niks van. De hoge bloeddruk zorgt voor schade aan de binnenkant van bloedvaten. Daar ontstaat slagaderverkalking. Dit leidt tot nauwere bloedvaten, wat allerlei klachten geeft en organen beschadigt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je bloeddruk niet te hoog wordt.

Hoge bloeddruk verlagen door stress te verminderen

Je kunt je hoge bloeddruk verminderen of voorkomen door stress te verlagen. Lees onze tips om stress te verminderen en ga op zoek naar de oorzaken van jouw stress. Pak ook slaapproblemen aan. Dit alles zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt en je gezonder blijft.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie