Wat is chronische stress?

Chronische stress ontstaat wanneer stress langdurig aanwezig is. De ene persoon heeft sneller stress dan de andere persoon. Dit heeft te maken met verschillen in genen (erfelijkheid), maar ook met eerdere ervaringen in je leven. Bij stress wordt stresshormoon (cortisol) aangemaakt door je lichaam (lees hier wat we onder stress verstaan). Als je ‘gewone’ stress hebt, dan zakt de hoeveelheid stresshormoon altijd weer, waardoor je je snel weer goed voelt. Bij chronische stress blijft de waarde van stresshormoon in je bloed hoog. Enkele symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • vaker verkouden bent
 • vaker ziek bent
 • een hoge bloeddruk krijgt
 • verergering hebt van symptomen van chronische ziekten

Kortom, langdurige stress is dus schadelijk voor je lichaam. Het is daarom belangrijk om goed om te gaan met stress en stress te verminderen. Wanneer langdurige stress niet aangepakt wordt, kun je uiteindelijk ook overspannen worden of een burn-out ontwikkelen. Hieronder wordt verder ingegaan op de symptomen van chronische stress

Chronische stress

Vaker verkouden bij chronische stress

Stresshormoon (cortisol) heeft invloed op het immuunsysteem: het heeft een verlammend effect op de afweer. De reden is dat virussen en bacteriën bij hoge cortisolwaardes meer kans hebben om in het lichaam te blijven. Daarom ben je sneller en vaker verkouden bij chronische stress.

Vaker ziek bij stress

Ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen worden door je afweersysteem onschadelijk gemaakt. Het stresshormoon verzwakt je afweersysteem. Hierdoor hebben bacteriën en virussen meer kans en kunnen zij infecties veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan griep, longontsteking en bronchitis.

Hoge bloeddruk bij chronische stress

Stresshormoon (cortisol) verhoogt de bloeddruk binnen enkele minuten. De bloeddruk blijft hoog en daalt pas weer als de cortisolwaarde daalt.

Door stress meer klachten van chronische ziekten

Verschillende chronische ziekten en klachten worden heviger (‘vlammen op’) bij stress, bijvoorbeeld:

 • astma
 • reumatische artritis (reuma)
 • huidproblemen (eczeem, psoriasis)
 • ziekte van Ménière
 • nek- en rugklachten
 • artrose (slijtage kraakbeen)
 • depressie en andere stemmingsstoornissen
 • paniek- en angststoornissen

Chronische stress is schadelijk voor het hart

Stress is vooral schadelijk voor het hart- en vaatstelsel. Als gevolg komen hartziekten komen vaker voor bij mensen die langere tijd stress ervaren. Het stresshormoon heeft dus een slechte invloed op het hart, het verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar veroorzaakt ook kleine ontstekingen in de wand van de bloedvaten. Dit zorgt voor meer hartziekten bij mensen met chronische stress.

Aanpakken van chronische stress

Samenvattend; chronische stress is schadelijk voor de gezondheid, het is daarom belangrijk om chronische stress aan te pakken! Dit doe je door allereerst te onderzoeken wat bij jou stress veroorzaakt. Vaak wordt chronische stress veroorzaakt door meerdere oorzaken. Lees hier meer over de oorzaken van stress. Op deze site maken wij een onderscheid tussen stress die wordt veroorzaakt door je persoonlijkheid (karakter) en stress die wordt veroorzaakt door jouw omgeving/omstandigheden in je leven. Lees eerst deze informatie, zoek uit wat jou stress veroorzaakt en ga dan aan de slag om de stress verminderen.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie