Wanneer ben ik overspannen?

Hier lees je:

  • Wanneer je overspannen bent
  • Hoe de huisarts de diagnose stelt
  • Wat er gebeurt na de diagnose
Wanneer ben ik overspannen?

Je bent overspannen wanneer:

De huisarts de diagnose stelt. Ga naar de huisarts wanneer je het volgende herkent: Je hebt veel stressklachten. De klachten gaan niet meer over na een nacht goed slapen. De klachten gaan ook niet voorbij wanneer het weer wat rustiger is. Hierdoor het je het gevoel dat je de grip kwijt bent, dat je het allemaal even niet meer aankunt. Werken lukt eigenlijk ook niet meer: er komt niks uit je handen en je wordt heel emotioneel. Studeren lukt niet. Hierdoor heb je je al ziekgemeld, of je gaat dat doen. Als je dit herkent, dan is de kans groot dat je overspannen bent.

Huisarts diagnose stress of overspannen

De huisarts stelt dus de diagnose stress of overspannen. Dit doet de huisarts vaak door een richtlijn te gebruiken. Volgens de richtlijn ben je overspannen bij:

  • 3 of meer symptomen van stress
  • het gevoel de grip te verliezen (je kunt het niet meer aan)
  • werken lukt niet meer (je hebt je voor >50% ziek gemeld)
  • deze klachten komen niet door een depressie of andere psychische stoornis

Bron: Bastiaanssen MHH, Loo MAJM, Terluin B, Vendrig AA, Verschuren CM, Vriezen JA. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Overspanning en burn-out. Huisarts Wet 2011:54(12);10-S11-6.

Herken je al deze 4 punten? Dan is de kans groot dat je overspannen bent.

Heb je minder dan 4 punten? Dan ben je nog niet overspannen of je zit er tegenaan. Lees dan wel verder, want je wil overspannen zijn voorkomen!

Heb je deze 4 punten al langer dan 6 maanden én ben je compleet uitgeput? Dan heb je misschien een burn-out.

Na de diagnose

Het is belangrijk om het advies van de huisarts te volgen. Meestal zal de huisarts rust adviseren. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag om de oorzaken van jouw stress weg te nemen. Hiermee voorkom je een terugval. Lees welke behandelingen bij overspannen zijn passen bij jouw situatie.

Werk:

De huisarts adviseert meestal om je ziek te melden op het werk. Je komt dan ook bij de bedrijfsarts terecht. Vaak is dit gesprek al heel snel: binnen een week na de ziekmelding. Is jouw werk een van de oorzaken van jouw stress? Lees dan onze pagina over overspannen door het werk.

Student:

De huisarts zal je adviseren om de studie op een laag pitje te zetten. Het advies is om je binnen 1 week aan te melden bij de studentendecaan van jouw hogeschool of universiteit. Dit heeft te maken met de regels rondom studievertraging.

Bij de meeste MBO’s meld je je ziek bij de verzuimmedewerker. Wanneer je als student veel stress hebt, lees dan onze pagina over studie en stress. Hier staat informatie over de oorzaken van stress bij studenten. Ook geven we informatie over manieren om stress tijdens studie te verminderen.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie