Wat is overspannen zijn?

overspannen

Wat is de oorzaak van overspannen zijn?

Wat is overspannen zijn en wat zijn de oorzaken? Overspannen en werk worden vaak in een adem genoemd. Werk is een van de belangrijke oorzaken van overspannen zijn. Toch zijn er ook veel niet-werkenden die overspannen worden. Denk aan studenten. En bij mensen die veel vrijwilligerswerk doen of een druk gezin / druk leven hebben.

De oorzaak is langdurige stress. Stress kan overgaan in overspannen zijn. Overspannen zijn kan overgaan in burn-out. Het is dus belangrijk om chronische stress te herkennen én er wat aan te doen.

De oorzaak is dus langdurige stress (chronische stress). Het stresshormoon is dan verhoogd. Dit leidt tot allerlei klachten. Wordt de oorzaak van de stress niet aangepakt, dan word je overspannen. Wil je checken of je inderdaad overspannen bent, bekijk dan pagina ‘wanneer ben ik overspannen’, of doe de test.

Overspannen door een combinatie van oorzaken

Er is meestal meer dan 1 oorzaak van stress waardoor je uiteindelijk overspannen wordt. Bijvoorbeeld hoge werkdruk én een verhuizing én problemen met een kind. Of een drukke studie én een veel te vol sociaal leven én perfectionisme. De combinatie hiervan leidt tot hoge stress. Je zou de oorzaken kunnen onderverdelen in

  • Teveel druk vanuit de omgeving
  • Teveel druk in je hoofd

Oorzaken van stress in kaart brengen

Belangrijk is dat je voor jezelf in kaart brengt wat de oorzaken van jouw overspannenheid zijn.  Daarna kun je werken aan de oorzaken.

Teveel druk in je hoofd / door jouw persoonlijkheid

Teveel druk in je hoofd leidt tot stress. Denk aan (klik op de link voor uitgebreide uitleg en tips) :

Teveel druk vanuit de omgeving / omstandigheden

Heb jij veel druk vanuit jouw omgeving of omstandigheden ? Denk aan (klik op de link voor uitgebreide uitleg en tips) :

Wie wordt overspannen?

Iedereen kan overspannen raken: jong, oud, arm, rijk, man, vrouw. Maar een aantal kenmerken komen vaker voor bij mensen die overspannen raken: het zijn mensen die niet op tijd aan de rem trekken. Omdat ze stress-signalen niet goed begrijpen, of ze gewoon negeren. En ook mensen die er -door schaamte- niet over willen praten.

Een ander kenmerk van overspannen mensen is dat ze vaak harde werkers zijn. Mensen die doorgaan, doorzetten. Mensen die niet willen opgeven en zich niet graag ziekmelden. Verantwoordelijke mensen. Herkenbaar?

Het gevaar van dóórgaan

Sommige mensen herkennen de stressklachten wel. Maar ze gaan gewoon door. Ondanks dat het lichaam zegt dat ze nu moeten stoppen, willen zij daar niet aan toegeven. Een veel genoemde reden is schaamte. Overspannenheid wordt nog steeds als zwakte gezien en daarom willen sommige mensen er alles aan om door anderen niet als overspannen te worden gezien. Tanden op elkaar en even doorzetten. Door het negeren van de klachten loop je het risico om ‘ineens’ een burn-out te krijgen. Herken jij jezelf hierin?

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie