drukke baan stress jong gezin mijn verhaal

Stress door drukke baan en gezin

Stress bij een drukke baan en gezin: wie heeft hier eigenlijk niet last van. Hoe ga je om met stress wanneer je jonge kinderen hebt én een drukke baan? Hieronder het verhaal van een moeder die haar manier vond om beter met stress om te gaan.

Wie ben je? 

Linda, getrouwd met Luuk en moeder van Liv (8 jaar) en Nova (5 jaar). Ik werk bij de provinciale overheid als beleidsmedewerker.

Stress, overspannen of burn-out? 

Ik heb vaak stress, en heb in het verleden erg dicht tegen overspannen zijn aangezeten.

Heb jij stress door zaken in je omgeving (studie, werk, gezin, zwanger, ingrijpende gebeurtenissen)

De belangrijkste oorzaak van stress is mijn werk. En dan vooral de contacten en communicatie met een leidinggevende. Dit heb ik al vanaf mijn 1e baan gehad.

Ik kan me heel druk maken om gedoe op het werk. Voor beoordelingsgesprekken lig ik bijvoorbeeld nachten wakker. Fouten maken vind ik ook heel erg. Op de een of andere manier heb ik vaak angst dat ik ontslagen word terwijl ik weet dat dat niet zo is. Het gekke is, als student had ik heel weinig stress. Het is echt iets dat door mijn werk komt.

Van ingrijpende gebeurtenissen heb ik dan weer weinig stress. We zijn een tijd geleden verhuisd toen ik zwanger was van onze jongste, en ik herinner me die tijd niet als bijzonder stressvol.

We waren toen ook bezig met een verbouwing waarbij ik zelf de badkamer had ontworpen. Door onverwachte problemen met leidingen, moest ik in 1 middag het hele ontwerp van de badkamer veranderen. Dat ging allemaal prima en hier kreeg ik eigenlijk geen stress van.

In de periode van zwangerschap en geboorte had ik ook weinig stress, hoewel ik twee zware bevallingen heb gehad en de oudste nog even in de couveuse moest. Beide kinderen huilden erg veel, en toch was ik vrij ontspannen.

Zijn er factoren in jouw karakter of persoonlijkheid die stress veroorzaken? 

Ja, die heb ik. Ik ben een echte perfectionist, ik ben hooggevoelig (HSP) en mijn zelfvertrouwen is niet altijd even hoog.

Mijn perfectionisme zorgt ervoor dat ik vaak lang bezig ben met het uitzoeken van zaken. Vooral op het gebied van vakantie. Omdat ik ook vrij zuinig ben, ben ik lang bezig om voor niet te veel geld toch het beste te krijgen. Denk aan het beste hotel voor de beste prijs, de beste camping, de beste vlucht enzovoort.

Als ik zomaar een hotel kies en het valt tegen, dan kan ik me daar enorm aan ergeren. Een doorgezakt bed in een hotel, een appartement naast een bouwput of een camping met een disco tot diep in de nacht.  Mijn man snapt daar niet veel van, maar ik span me graag in om er voor te zorgen dat ik tijdens mijn vakantie echt kan genieten van het moois.

Ik ben hooggevoelig waardoor ik wel echt mijn rustmomenten moet opzoeken. Met 2 jonge kinderen is dat niet altijd makkelijk, maar nu de jongste naar school gaat heb ik een ochtend alleen waarin ik echt oplaad.

Ik kom het meest tot rust in een opgeruimd huis, maar eigenlijk heb ik dat nu losgelaten. Ook omdat ik meestal de energie niet heb om heel goed te gaan opruimen, en ik die tijd besteed aan spelen met de kinderen of uitrusten. Ik ben heel blij met die vooruitgang, een huis is ook om te leven.

Welke aanpassingen heb je gedaan in je leven om niet overspannen of burn-out te worden? 

Ik ben van functie gewisseld. Vroeger had ik een baan met zeer veel verantwoordelijkheid waarin ik fulltime werkte, daar werd ik niet gelukkig van. Nu werk ik 3 dagen per week in een baan met minder verantwoordelijkheid, maar wel op mijn niveau.

Verder ben ik minder dagen gaan werken. Ik heb in mijn huidige functie een tijdje 4 dagen per week gewerkt, maar nu werk ik 3 dagen. Hierdoor heb ik twee dagen per week vrij. Dit zorgt voor meer ontspanning en de week zit minder vol.

Natuurlijk zijn die twee dagen gevuld met kinderen brengen en halen van school, sportclubjes en speelafspraken, dus nog best druk. Maar dat is wel tijd besteed aan de kinderen en ook heel gezellig.

Wat doe je om stress te verminderen? 

Wat ik altijd al deed, was rustmomenten inplannen. Iedere dag, elke week en elke maand. Op mijn werk neem ik altijd pauze. Ik moet vaak bijkomen van een druk weekend, dus dan plan ik het weekend erna niks. Door de week ben ik maximaal 2 avonden per week weg om te sporten of om af te spreken met vriendinnen.

Voor de kinderen probeer ik ook om rustige dagen en rustige weekends in te plannen, vooral in de zomer wanneer ze pas laat in slaap vallen. Zo tegen de vakantie zijn ze zo moe, dan doen we het rustig aan.

Heb je tips voor anderen? 

Ik volg wat blogs van andere moeders, en wordt zo moe als ik zie wat ze allemaal in een weekend doen. Natuurlijk weet ik dat een aantal betaald wordt voor de activiteiten die ze doen (als reclame), toch vind ik het wel erg veel.

Mijn tip is: blijf wat vaker thuis. Laat de kinderen lekker thuis spelen, in de tuin met de buurtkinderen. Ga zelf ook eens lekker in de zon liggen met een boek of een serie op Netflix.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie