Hoe lang duurt een burn-out?

duur burn-out lengte

Op deze pagina lees je over:

  • Hoe lang duurt een burn-out
  • Hoe lang duurt een zware burn-out
  • Terugval bij burn-out

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld? Op die vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. De duur van een burn-out hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld van jouw omgeving en je persoonlijkheid. De duur hangt ook af van hoe snel je jouw oude levensstijl kan aanpassen en echt rust neemt. Verder maakt het uit of uitlokkende stressvolle factoren nog bestaan tijdens het herstel.

Precieze cijfers ontbreken door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek. Enkele cijfers die wel genoemd worden door behandelaren zijn:

  • 50-75% van de mensen met burn-out is niet langer dan 1 jaar ziek
  • Een klein gedeelte is langer dan 2 jaar ziek

De meeste mensen zijn dus niet langer dan 1 jaar ziek. Niet veel mensen zijn langer dan 2 jaar ziek.  Na 2 jaar houdt ook de uitbetaling bij ziekte op. Vanuit financieel oogpunt is het dus ook belangrijk om binnen 2 jaar hersteld te zijn. (lees voor meer informatie hierover de pagina over burn-out en werk [ link nodig]).

Hoe lang duurt een zware burn-out?

In principe is een burn-out altijd zwaar. De tekst hierboven geldt dus ook bij een zware burn-out. Vooral in het begin ervaren de meeste mensen een burn-out als zwaar, en ook de periode direct na een terugval.

Terugval bij een burn-out

In het begin ben je erg voorzichtig bij je herstel. Je doet steeds een klein beetje meer en merkt ook dat je meer aan kunt. Maar soms zul je je nog vergissen en vraag je teveel van jezelf. Jouw lichaam geeft dan meteen de grens aan.

Het is verleidelijk om nu te denken: ik ben weer terug bij af. Dit gaat niet helpen bij het herstel. Want wat er echt gebeurd is, is dat je net even te veel hebt gevraagd. Deze terugval heeft je nieuwe kennis opgeleverd: je weet nu wat je wel en niet kan. Geregeld een kleine terugval hoort bij het herstel van een burn-out. Door de kennis die je hiermee opdoet, leer je steeds beter je lichaam kennen.

Je hebt de burn-out gekregen omdat je lange tijd roofbouw hebt gepleegd op je lichaam. Alle signalen van je lichaam heb je genegeerd. Of je bent van nature niet zo goed in het letten op signalen van je lichaam (honger, dorst, vermoeidheid, uitputting). Daarom zijn deze terugvallen hoognodig, zodat je leert om beter naar de signalen van je lichaam te luisteren.

Meest gelezen

Vraag de dr.

Nieuwsbrief

informatie stress betrouwbaar

Weg met stress, wijzer door informatie op maat 

Betrouwbare informatie over stress, geschikt voor jouw situatie